Nie od dziś wiadomo, że większość z nas jest wzrokowcami, dlatego też szczególną uwagę przykłada do estetyki. Nie inaczej jest w przypadku jedzenia, bo poza smakiem liczy się też estetyka posiłku. Takie połączenie gwarantuje, że można cieszyć się jeszcze bardziej tym, co się właśnie je – to swoisty pornfood – choć trzeba przyznać, że ta nazwa jest średnio udana. Estetyka posiłku liczy się nie tylko w przypadku obiadu czy też dania głównego, lecz także w przypadku choćby deseru. A z ciastami każdy wie jak jest. Często smak jest świetny, a wygląd słaby bądź też odwrotnie. Na szczęście można połączyć jedno i drugie. Dziś przedstawimy Wam nasze top 5 sposobów na świetną dekorację wypieków.
Prosta rzecz, a dobry efekt duży
Czasami małe rzeczy mają duże znaczenie i znacząco wpływają na estetykę. Jednocześnie wcale nie trzeba się natrudzić, by osiągnąć swoisty efekt. Nie inaczej sytuacja wygląda w przypadku dekoracji wypieków. Również tutaj wcale nie trzeba spędzać wiele czasu na dekorowaniu ciasta czy też tortu, a efekt może przerosnąć Wasze oczekiwania. Na pewno świetnie sprawdzą się figurki do dekoracji. Można uznać, że dzięki nim stworzycie naprawdę świetne dekoracje i to rzeczywiście małym nakładem sił. Wystarczy tylko umieścić figurkę na wypieku – ot cała robota. Oczywiście warto, by figurka znalazła się w kremie, ale można umieścić ją także wbijając w górną część biszkoptu czy też wbijając w owoce znajdujące się na wierzchu ciasta. Takie rozwiązanie ma jednak jedną wadę, niestety figurki wykonane są z plastiku, a przez to nie można ich zjeść. Ale z drugiej strony wystarczy tylko zakupić jeden komplet figurek, który potem można wykorzystywać podczas innych wypieków. Zatem takie rozwiązanie jest naprawdę ekonomiczne. To właśnie nasza pierwsza propozycja.
A może dekoracje cukrowe?
Czas przejść do kolejnej propozycji, a są nią dekoracje cukrowe. Otóż w tym przypadku macie do wyboru naprawdę duży wybór przeróżnych figurek, które wykonane są jak sama nazwa wskazuje z cukru. Możecie z nich stworzyć różnorodne dekoracje, które sprawią, iż każdy tort czy ciasto stanie się wyjątkowe. A przy tym figurki dodają nieco smaku, a może raczej sporo słodyczy. Ich dużą zaletą poza korzystną ceną jest fakt, że bez oporu można je zjeść. Jednocześnie sprawdzą się, gdy nasz wypiek nie jest bardzo słodki. Dobre rozwiązanie? Jasne, że tak i to właśnie nasza druga propozycja.
Masa cukrowa plastyczna – nie tylko dla profesjonalistów
O ile ułożenie figurek z cukru wydaje się proste i rzeczywiście dekoracje cukrowe do tortu sprawdzają się wręcz idealnie, to nasza kolejna, czyli nasza trzecia propozycja wydaje się już trudniejsza w realizacji. O co chodzi? Tutaj mamy na myśli masę cukrową plastyczną. Wydaje się, że przeznaczona jest ona tylko dla profesjonalnych cukierników? Nic bardziej mylnego. Otóż każdy może wykonać świetne dekoracje. Wystarczy tylko rozwałkować ją, a następnie powycinać wybrane wzory. Można też wykonywać z niej różne figurki. Ogólnie człowiek może poczuć się jak w przedszkolu, gdyż wykonywanie figurek można przyrównać do lepienia z plasteliny. Jest to łatwe i w sumie całkiem relaksujące. A jeżeli chcecie jeszcze ułatwić sobie życie, to możecie wykorzystać foremki do ciasteczek i wykrawać kształty.
A może czekolada?
Czas najwyższy na naszą kolejną propozycję,czyli już czwartą, a jest nią oczywiście czekolada. Pomyślcie tylko kto z nas jej nie lubi, a najlepsze jest to, że można z niej wykonać naprawdę fajne wzory. Można po prostu roztopioną czekoladę umieścić w tylce cukierniczej, a następnie po prostu wyciskać swoiste esy floresy. Jest to bardzo proste. Ale można także połączyć czekoladę z ubitą śmietaną i różnymi końcówkami wykonywać świetne wzory.
Po prostu i aż…owoce
Czas przejść do naszej piątej propozycji. Dzięki niej także wykonacie świetne dekoracje, a przy tym rzeczywiście efekt może przerosnąć Wasze oczekiwania. Wystarczy tylko pokroić różnorodne owoce na kawałki. Brzmi prosto i takie też jest. Otóż polecamy kiwi, maliny, truskawki, wiśnie, a także brzoskwinie czy winogrona. Wszystko mieszacie w miseczce, a potem po prostu układacie na brzegu ciasta.