Wiele osób uważa, że nie potrafi gotować, ale przecież gotowanie nie jest bardzo trudne i tak naprawdę wystarczy tylko dobry i zrozumiały przepis oraz zachowanie właściwych proporcji, by każde danie się udało. Dziś przedstawimy Wam ciekawe propozycje na sos grzybowy. Gwarantujemy efekt wow, a także to, że sos grzybowy będzie pasował do każdego dania.
Kupować czy zbierać? Oto jest pytanie i właśnie teraz poznasz odpowiedź na nie
Grzyby lepiej kupować, a nie zbierać na własną rękę, tym bardziej, że bardzo łatwo się pomylić, a to może okazać się zabójcze. Tutaj doskonałym przykładem jest kurka, którą naprawdę łatwo pomylić z lisówką pomarańczową. Jednak przynajmniej w przypadku tej pomyłki nie trzeba obawiać się bardzo poważnych konsekwencji, poza bardzo nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym. Zdecydowanie poważniej sytuacja wygląda w przypadku muchomora sromotnikowego. Otóż właśnie ten grzyb często mylony z jadalną czubajką kanią, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym. Warto też wiedzieć, że nawet to, że obrobicie grzyby termicznie czy zostaną wcześniej wysuszone nie sprawi, że będą mniej niebezpieczne. Po spożyciu muchomora na początek pojawiają się kolkowate bóle brzucha, a także silne wymioty, trwała biegunka. Występują najczęściej dopiero po 9-12 h od chwili spożycia i już świadczą o otruciu. Tylko szybka interwencja lekarza i to jeszcze zanim pojawią się objawy daje szanse na uratowanie życia. Tym bardziej, że już naprawdę mała ilość owocnika wystarcza, aby śmiertelnie otruć dorosłego człowieka. Jedną z najniebezpieczniejszych toksyn jest w tym przypadku amanityna, która uszkadza wątrobę, ale też poraża cały układ nerwowy. Stąd też w żadnym wypadku nie mając pojęcia o zbieraniu grzybów nie należy tego robić i to nawet mając dobry atlas. Jeżeli jednak uważacie, że znacie się na grzybach, to dla jeszcze większego bezpieczeństwa po zebraniu konkretnych egzemplarzy, warto udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie grzyby oceni grzyboznawca. Najlepiej jednak zakupić je w sklepie grzybysuszone-sklep.pl.
Sos – przepis pierwszy
Skoro już wiecie, że lepiej kupować grzyby w pewnych źródłach, możemy przejść do przestawienia Wam naprawdę fajnego przepisu. Tutaj będziemy potrzebować 20 dag grzybów suszonych i mogą to być kurki. Oczywiście na początek zalewamy je wodą na kilka godzin, a po tym czasie dokładnie oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej dwie pokrojone w kosteczkę cebule. Gdy już się zarumienią dodajemy kurki i całość przesmażamy, aż grzyby się zarumienią. Po tym czasie oczywiście trzeba je jeszcze poddusić. Zalewamy je więc ½ litra bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie do potrawy dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę natki pietruszki. Całość mieszamy, a a na końcu dodajemy jeszcze 4 łyżki śmietany kwaśnej. Taki sos dobrze smakuje w zestawieniu z ziemniakami czy do klusek i rolady. Ale można podawać go z makaronem czy ryżem.
Sos – przepis drugi
Aby przygotować drugi sos z naszego przepisu, będziecie potrzebować znowu grzyby suszone, tyle tylko, że borowiki. Oczywiście na początek 20 dag zalewamy wodą na kilka godzin, a po tym czasie nie smażymy ich, lecz gotujemy w bulionie warzywnym. Tutaj pamiętajcie, aby zalać je tak na 2 centymetry. Gotujemy je na wolnym ogniu przez okres godziny. Po tym czasie ponownie dodajemy szklankę bulionu i znowu gotujemy przez godzinę. Teraz czas całość doprawić, ale tutaj wystarczy tylko nieco soli i pieprzu czosnkowego. Po tym jak grzyby są już miękkie, blendujemy je na gładką masę i na końcu zagęszczamy sos mąką i wodą. Taki sos polecamy Wam do makaronu, ale też doskonale pasuje jako dodatek do ziemniaków.
Sos – przepis trzeci
Przygotowanie kolejnego przepisu także nie jest trudne. Tutaj potrzebne będą grzyby suszone, najlepiej borowiki i podgrzybki w podobnych proporcjach. My przedstawimy Wam przepis na sos z 20 dag grzybów. Rzecz jasna początek jest taki sam, czyli namaczamy grzyby, a potem na patelni smażymy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka. Gdy jest już zarumieniona, dodajemy do niej grzyby i całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ziół prowansalskich. Teraz wszystkie składniki zalewamy bulionem i gotujemy przez 2 godziny. Gdy wszystkie produkty zaczną się rozpadać blendujemy je na gładką masę i dodajemy łyżkę śmietany. Taki sos to świetna propozycja na danie główne. Można podać do niego pieczywo, ale i makaron.